Kan een warmtepomp verwarmen en koelen?
Ja dat kan. bekijk de video over verwarmen en koelen door een warmtepomp:
Kunnen we op de iDM warmtepompen ook subsidie krijgen?
Jawel, de warmtepompen van iDM staan op de apparatenlijst voor het aanvragen van subsidie. De subsidie is per warmtepomp verschillend, wij kunnen u een opgave doen van de te verkrijgen subsidie.
Als u de warmtepomp zakelijk aanschaft en laat installeren zijn er mogelijkheden om met de belastingaftrek een groot deel (tot wel 45 %) van de investering terug te ontvangen. Eén van onze relaties is een specialist op dit gebied, wij brengen u graag in contact met hem.
Maakt een lucht/water warmtepomp niet veel geluid?
Een lucht/water warmtepomp heeft een ventilator en een warmtewisselaar in de buitenlucht staan. De buitenunit van IDM is groter dan de meeste van onze conculega’s, maar daarom is deze ook veel stiller. De grote ventilator met speciaal ontworpen bladen ( SoundReductionSysteem ) hoeft niet zo snel te draaien als een kleine ventilator, waardoor de ventilator veel stiller is. Verder omdat de ventilator groter is dan bij anderen is ook de warmtewisselaar groter en kan de luchtsnelheid van de lucht die door de wisselaar gestuurd wordt veel lager zijn. Ook dit betekent veel minder geluid. Voor de meeste woningen kunnen wij een buitenunit toepassen die op 5m afstand ruim onder 30 dB(A) blijft. 30 dB(A) is het geluid van fluisteren op ca 5m, in een bibliotheek is het vaak al tussen 30 en 40 dB(A)! Komt u gerust bij ons eens luisteren.
Wat is het rendement van een warmtepomp?
Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Coëfficiënt of Performance). Dit is het vermogen van de afgegeven warmte door de warmtepomp, gedeeld door het opgenomen vermogen door de warmtepomp, om die warmte te kunnen leveren. Eenvoudig gezegd betekent dit dat de COP de uitkomst is van de hoeveelheid warmte uitgedrukt in Euro’s, gedeeld door de gebruikte energie, uitgedrukt in Euro’s.
De COP van een lucht/water warmtepomp is afhankelijk van de buitenluchttemperatuur, bij erg lage temperaturen wordt de COP iets minder gunstig. Maar bij -18 0C levert de warmtepomp van IDM nog steeds voldoende warmte voor uw woning en het maken van warm tapwater. De COP van zogenaamde water/water warmtepompen, die gebruik maken van een bronsysteem uit de aarde, varieert veel minder omdat de temperatuur van de aarde veel gelijkmatiger is dan de buitenluchttemperatuur.
Is het verstandig om nu al een warmtepomp te kiezen?
Bij een nieuwbouwwoning is het zeker verstandig, bij een bestaande woning hangt het van een aantal factoren af. Vaak is het nodig meer aan te pakken dan alleen het vervangen van een CV-ketel door een warmtepomp. Maar als u de mogelijkheden heeft om uw woning op meerdere punten te verbeteren, dan is het aan te bevelen om te kiezen voor een warmtepomp.
Hoe werkt een warmtepomp?
In principe kun je een warmtepomp vergelijken met een koelkast. De koelkast onttrekt warmte uit de producten in de koelkast en voert die warmte af in het rooster achter op de koelkast. Een warmtepomp onttrekt de warmte uit de buitenlucht of uit de aarde en voert die warmte af in de woning, bijvoorbeeld de vloerverwarming of de convectoren.
Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?
Dit is moeilijk te beantwoorden, dit is van veel factoren afhankelijk.
Eigenlijk is het een vreemde vraag. Bij het kopen van een nieuwe auto, TV of keuken vraagt u het zich ook niet af. Terwijl de nieuwe auto waarschijnlijk zuiniger met de brandstof omgaat dan uw oude, uw nieuwe TV gebruikt misschien ook wel minder energie, net als een nieuwe koelkast in de nieuwe keuken. Toch heeft niemand het dan over een terugverdientijd.
Maar bij een warmtepomp of bij PV-panelen heeft, vreemd genoeg iedereen het er wel over. Eigenlijk willen we alleen maar fijn en comfortabel in ons huis wonen. Natuurlijk is het een flinke investering in uw woning, maar met deze investering maakt u uw woning “toekomstbestendig” en de waarde van uw woning blijft daarmee gewaarborgd en zal waarschijnlijk zelfs stijgen. Verder is deze investering ook een keuze voor het milieu en de toekomst van onze kinderen. Dit is misschien wel veel belangrijker dan de “terugverdientijd”.
Is een warmtepomp duurder in aanschaf dan een nieuwe CV-ketel?
Ja, een warmtepomp is duurder dan een CV-ketel. Er wordt vaak wel verwacht dat de warmtepomp in de toekomst goedkoper zal worden, wat niet zeker is. De warmtepomp zal wel altijd meer blijven kosten dan een CV-ketel. De levensduur van een goede warmtepomp is normaliter langer dan die van een CV-ketel.
Kan een warmtepomp ook warm tapwater maken?
Ja, een warmtepomp verwarmt ook tapwater voor de keuken en badkamer, alleen heeft u meestal dan ook een voorraadvat nodig (zoals een boiler). IDM heeft hiervoor de Hygienik, de warmtepomp verwarmt de inhoud van de Hygienik. Met een warmtewisselaar wordt de opgeslagen warmte in de Hygienik omgezet in warm tapwater. Hierdoor is er geen opslag van warm tapwater (waar eventueel legionella in kan ontstaan), er wordt op het moment van het opendraaien van de warm tapwaterkraan direct vers warm tapwater gemaakt, wat dus altijd legionellavrij is.
Wordt er met een warmtepomp energie bespaard?
Ja, met een goed gekozen en geïnstalleerde warmtepomp bespaart u energie en dus ook op de kosten hiervan.
Kan een warmtepomp in elk huis worden toegepast?
Ja, in principe kan dat, maar misschien is het beter eerst enkele wijzigingen aan de bestaande woning te doen voordat de keuze voor een warmtepomp gemaakt wordt. De warmtepomp is bedoeld voor zogenaamde laagtemperatuurafgifte. Bij een woning die slecht of niet geïsoleerd is, is het eerst noodzakelijk om dit aan te pakken. Als de woning wel kierdicht is en geïsoleerd, dan kan de warmtepomp toegepast worden, als tenminste het warmteafgiftesysteem ook geschikt is, of geschikt gemaakt wordt voor lage temperatuurverwarming.